maanantai 7. joulukuuta 2009

Fête Des Lumières - Valojen juhla

Uutta raporttia pukkaa! Syy myöhäiseen kirjoitteluun on se, ettei enää nukuta, kun heräsin tänään iltapäivällä siinä yhden maissa ja nukuin äsken autossa viisi tuntia kun ei ollut muutakaan tekemistä. Viikonloppu vierähti mukavasti ja liian nopeasti Lyonissa. Olin reissussa Kain ja Davidin (kahden saksalaisvaihtarin) ja erään viimehetkellä mukaan lähteneen ihmetyypin kanssa. Olipa melko luksusta olla oikein auton kyydissä. Ja tuli se neljästään paljon halvemmaksikin kuin juna. 

Kyseessä oli siis Fête des Lumières eli Valojen juhla. Kyseinen tapahtuma järjestetään Lyonissa joka vuosi samoihin aikoihin. Ympäri kaupunkia oli rakennettu ihan mielettömän hienoja valohärpäkkeitä ja valoesityksiä. Noh, valot jäi kuitenkin nyt toissijaiseen asemaan, kun oli niin hauskaa seuraa. Yövyimme kahden ranskalaisen luona, jotka olin löytänyt CouchSurfingin kautta (niille jotka ei tunne, niin se on nettisivu, jossa on rekisteröityneenä ihmisiä ympäri maailmaa, ja siellä voi kysellä josko voisi yöpyä jonkun sohvalla milloin missäkin paikassa). Tämä oli ensimmäinen oikeas CouchSurffaukseni, ja tämän kokemuksen jälkeen aion tosiaan jatkaa moista harrastusta. Hélène ja Jonathan olivat mitä mainioimpia isäntiä. Kaupungista tosiaan löysi ne kaikista hienoimmat paikat, kun on paikallinen opas mukana. 

Saavuttiin Lyoniin siis perjantai-iltana. Tutustumisen ja pienoisen tankkauksen jälkeen suunnattiin  Lyonin yöhön, mikä oli kyllä huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Toursissa. Tarkoitus oli suunnata illan mittaan tapaamaan muita Couchsurffaajia, mutta jo ensimmäinen baari oli niin hauska, ettei sieltä malttanutkaan lähteä ennen sulkemisaikaa. Ranskan malliin julkinen liikenne oli tietty lakossa juuri siihen aikaan vuodesta, kun kaupungissa on eniten ihmisiä, joten kävelimme kotiin mukavassa pakkassäässä. ( Ja tähän täytyy kommentoida että prkl, olin juuri edellisenä päivänä ostanut uuden LÄMPIMÄN talvitakin, mutten tietenkään sitä ottanut Lyoniin, kun ajattelin, että sehän on 500 km etelämmässä, ei siellä voi olla kylmä! Ja pah.)

Lauantaiaamuna heräsin jostain syystä tunteja muita aiemmin. Tiskailin ja laittelin muille aamupalaa. Ihan loistava keksintö oli sellainen masiina, millä tehtiin sellaisia pieniä creppejä eli vähän niinkuin lettuja. Minun täytyy saada moinen aparaatti Suomeen, tuon vaikka Ranskasta jos niitä ei Suomessa myydä. En oo ainakaan nähny. Klo. 15 syödyn "aamupalan" jälkeen suunnattiin katselemaan Lyonin nähtävyyksiä. Kiivettiin kaupungin korkeimmalle kukkulalle, jonka nimen jo unohdin, mutta josta näki kauas. Hämärä saapui pian ja kuuden aikoihin syttyi kaikki hienot valot. Kaupungilla oli väkeä ihan pipona, mutta sehän vain paransi tunnelmaa. Aikamme valoja ihasteltua suunnattiin kämpille hieman lämmittelemään. Illan suunnitelmana oli taas Couchsurffaajien bileet. Koska metro oli edelleen lakossa, käveltiin jonnekin lähiöön ihan mielettömän kauas ja kun lopulta pääsimme perille, ei sieltä mitään Couchsurffaajia löytynyt. Joko olimme liian myöhässä tai sitten paikkaa oli vaihdettu, eikä me vain oltu huomattu ilmoitusta. Mutta eipä se haitannut. Sieltä löytyi kuitenkin ihan mielettömät bileet ja sairaan hyvää musiikkia. Siksipä paluu tapahtui vasta aamuyöllä, ja sen takia heräilin tänään vasta iltapäivällä.

Onneksi Davidin taksi pelasi koko yön metron lakosta huolimatta, niin ei tarvinnut liiaksi rasittaa jalkojaan. Vasemmassa kuvassa aamupala ja ihku lettumasiina. Mulle samanlainen!

Pikkuruisesta väsymyksestä huolimatta jaksoimme vielä kierrellä tänäänkin kaupunkia ennen lähtöä. Kiipeiltiin vähän siellä sun täällä. Yritettiin myös vuokrata kaupunkipyörät, jotka olivat muka niin käteviä, mutta jostain syystä nämä logistiset ratkaisut eivät koskaan suosi minua ja yleensä jotain menee aina mönkään. En jaksa selittää koko juttua, mutta lopulta kuitenkin pojat saivat vuokrattua pyörät ja minä jäin kaupungille odottelemaan huoltomiestä, etten joutuisi maksamaan 150 euroa turhaan. Huoltomies saapui suhteellisen nopeasti ja hoiti pyörähomman kuntoon. Metro oli taas toiminnassa, mutta koska se oli juhlan takia ilmainen, siellä oli ihan mielettömät jonot ja ihmejärjestelyt ja lopulta saavuin kämpille tunnin myöhässä sovitusta aikataulusta :D.

Että näin. Muuta hauskaa ei viimeviikolla kai tapahtunutkaan. Nysväsin kämpillä ja muka luin tentteihin (=olin Feisbuukissa). Ai niin ja roikuin taas vaihteeksi illat Antoinen ja muiden ranskalaisten kämpillä. Kokkailtiin siellä parinakin iltana ja pelattiin videopelejä :D. Apua, mun pitää ehkä ostaa pleikkari sit kun palaan Suomeen. Opiskelu tuntuu vähän toivottomalta kun mitään ei jää päähän ja jotenkin on semmonen tunne jo etukäteen, etten kykene kirjoittamaan tenttivastauksiani tarpeeksi nopeasti kuitenkaan enkä varmaan pääse läpi yhdestäkään. Juu juu, tiedän, ettei näin pitäisi ajatella etukäteen, mutta ei nyt jaksa leikkiä reipasta ja pirteää opiskelijaa, kun ajatukset menee jo Jyväskylässä ja Suomussalmella ja Pietarissa ja Luxemburgissa. Nyt pitää tsempata ihan kympillä, ei olis enää paljoa jäljellä. 

Hmph, olen kyllä jo täysin kypsä Toursiin ja loputtomaan sateeseen. Enää 12 päivää Suomeen. Odotan innolla. Varmaan liiankin innolla, toivottavasti en pety kovin pahasti.

Terveisin väsynyt mutta onnellinen Eppu

1 kommentti:

  1. Jahas, oon vaan liian apina jotta saisin nuo kuvat asetettua niinkuin haluaisin. Siksi kuvatekstitkin päin per***tä, pahoittelut. Je suis desolée.

    VastaaPoista